WAAROM MENSEN NU MASSAAL ALCOHOL INSLAAN: ‘DIT PAKKEN ZE NIET ÓÓK NOG AF’

Tijdens de eerste coronagolf hamsterden we massaal toiletpapier. Tijdens deze tweede golf kiezen we voor iets sterkers: alcohol. Maar wáárom?

Volgens herstel- en verslavingscoach Esterelle van Zanten staat alcohol gelijk aan gezelligheid, omdat het meestal wordt gedronken in groepen. En die gezelligheid wordt ons door het coronavirus ontnomen. “Daarom denken mensen nu: potverdikkie, dit pakken ze niet óók nog af.”

HAKKEN IN HET ZAND

Dat mensen nu massaal alcohol scoren, omdat de winkels het niet meer na 20.00 uur mogen verkopen en de horeca dicht is, is dan ook vooral een emotionele in plaats van rationele reactie. Want het kan natuurlijk nog steeds de rest van de dag wél worden gekocht. “Mensen schrikken, gaan met de hakken in het zand: wat is dit nu? Ik bepaal toch zelf wel wat, hoeveel en waar ik drink?”

Daarnaast is alcohol gewoonweg een gewenning voor de meeste mensen. “Je kunt ook niet stellen dat al deze mensen die nu een voorraad inslaan een alcoholprobleem hebben; het is onderdeel van het leven en onze cultuur. Echt iedereen kan denken: ik haal een paar extra flesjes in huis voor als het er niet meer is. Pas als je écht heel bang bent en vijf dozen met flessen haalt, dan heb je misschien wél een probleem.”

ZORGEN

Tijdens de eerste golf zagen we dat mensen steeds vaker naar de fles grepen. Dat komt volgens de coach omdat mensen nu veel meer zorgen hebben. “Zorgen om je baan, je hele gezin is in huis, je ziet minder mensen. We zijn bang voor wat komen gaat. Alcohol verdooft eventjes. En als iemand dat van je afpakt nu, dat kan toch niet?”

Maar, waarschuwt ze, als je hierdoor vaker drinkt dan schuilt daar wel een gevaar in. “Omdat mensen niet meer drinken uit gezelligheid, maar uit eenzaamheid en om het verdovende effect, zullen ze eerder afhankelijk worden en zullen er meer alcoholproblemen ontstaan.”

Lees ook
Verslavingscoach Esterelle: ‘Laat dat wijntje staan, juist als de quarantaine je zwaar valt’

VOORRAAD

Mensen die graag een voorraadje willen inslaan, adviseert ze dan ook om dit vooral niet te doen. “Voor alles geldt: wat je in huis hebt, moet op. Dat is bij chips en snoep, maar ook bij alcohol. Dus als je meer in huis hebt, dan is de kans groter dat je ook meer gaat consumeren dan je anders zou doen.”

Wie nu denkt: misschien ben ik iets té afhankelijk van mijn wijntje of biertje, kan volgens Van Zanten eens beginnen met praten over deze behoefte. Dat kan bijvoorbeeld met een familie- of gezinslid. Ook kan het helpen om leuke dingen te blijven doen, zoals Zoom-afspraken met vrienden of een kopje koffie met iemand drinken. “Maar het allerbelangrijkste is: houdt mate. Geef jezelf niet altijd je zin.”

DESKUNDIGE

Voor wie écht niet zonder alcohol kan, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar een kliniek of andere deskundige. “Weet dat je niet de enige bent.”